Uzaydaki en şiddetli havalar nelerdir? Dünya‘daki hava durumu bazen şiddetli olabiliyor ama şu anda bulunduğunuz yerde her ne oluyorsa çok büyük ihtimalle Güneş Sistemi‘nin geriye kalanından daha iyidir.
Dünya; boyutu, Güneş’e olan uzaklığı, eksen eğikliği, yörüngedeki ve kendi etrafındaki dönüş periyodu, kimyasal bileşimi gibi birçok özelliği sayesinde en güzel havaya sahip. Dünya’nın havası yıkıcı olabilse de komşu gezegenlere kıyasla aslında bir hayli yumuşak. Ayrıca, hava durumumuzun büyük kısmı tek kelimeyle özetlenebilir: su (her ne kadar çeşitli hallerinde olsa da). Oysa suyu, atmosferi ve onları Güneş‘in radyasyonundan koruyacak bir manyetik alanı olmayan gezegenlerdekiler, kendilerini ziyarete neden bu kadar hevesli olduğumuza akıl sır erdiremiyordur!
Bütün gezegenlerin ortak unsuru Güneş ve onun emisyonu. Heliosfer, Güneş‘in atmosferinin bir parçası kabul edilse de Güneş‘ten Plüton‘un yaklaşık 19 milyar kilometre ötesine uzanıyor. O yüzden Dünya‘daki bazı hava olayları diğer gezegenlerdekiyle ortak.
Şubat 2014’te NASA‘nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki araştırmacılar Dünya‘da bir hayli yaygın olan bir olgunun Venüs‘te çok daha büyük yankıları olduğunu keşfettiler: Sıcak akış anomalisi (HFA) adı verilen bir tür güneş rüzgarı devasa enerji patlamalarına neden oluyordu. HFA Dünya‘da manyetosferden geri sekiyor ama Venüs‘ün manyetosferi yok, o yüzden patlamalar tüm gezegeni kaplayabiliyor ve Venüs bu konuda pek misafirperver davranmıyor.
Güneş Sistemi‘ndeki en tuhaf olay bu değil. İncelemesi zor olabilir ama diğer gezegenlerin yanından geçişler, görevler ve sondalar; Mars gibi gezegenlerin detaylı iklim modellerini oluşturmamıza yardımcı oluyor. Diğer gezegenlerin üzerindeki benzer etkiler hakkında bilgi edinmek Dünya‘daki hava değişimlerini tahmin etmemize ve onlara karşı hazırlanmamıza yardımcı oluyor.
Uzaydaki En Şiddetli Havalar
• Güneş’in Uzaydaki Hava Durumuna Etkisi
Kaynak: How It Works