Victoria Şelalesi

Suyun ne kadar güçlü olabileceğini hiç düşünmediyseniz dünyanın en güçlü şelalesine bir göz atmanın zamanı geldi.

1855’te İskoç kaşif David Livingstone, Zambiya’da keşfettiği muhteşem şelaleye İngiltere Kraliçesi Victoria’nın adını verdi. Victoria Şelalesi suyun müthiş gücünü sergilemekle kalmıyor, Dünya‘nın doğal harikalarının ne kadar güzel olabileceğini de kanıtlıyor.

Victoria Selalesi Zambiya
Victoria Şelalesi, Kuzey Amerika’daki Niagara Şelalesi‘nin iki katı yüksekliğinde.

1.708 metre genişliği, 108 metre yüksekliği ve saniyede 1.088 metreküp ortalama akış hızıyla Victoria Şelalesi tüm şelaleleri geride bırakıyor. Hatta Niagara Şelalesi gibi diğer ünlü şelaleler onun yanında cüce gibi kalıyor. Aslına bakılırsa dünyada Victoria’nın muazzam büyüklüğüne yaklaşabilen tek bir şelale var, o da Brezilya’daki Iguazu Şelalesi.

Victoria Şelalesi o kadar güçlü ki etrafını saran, bazalt ve kumtaşından oluşan araziyi parçalamaya devam ediyor; Zambezi Nehri’ni besliyor; araziyi oyarak yeni kanyonlar ve uçurumlar oluşturuyor. Şu anda Victoria’da altı ana kanyon var, ancak bunlar sürekli olarak genişliyor ve zaman geçtikçe sayıları artacak gibi görünüyor.

Dunyanin En Buyuk Selalesi Victoria SelalesiDünyanın En Büyük Şelalesi Nasıl Şekilleniyor?

 

Zambezi Nehri: Yukarı Zambezi Nehri, zayıf kumtaşıyla dolu birçok bütük fay hattına ev sahiğliği yapan bir bazalt platosu üzerinde akıyor.

Erozyon: Zambezi binlerce yıl içinde zayıf kumtaşını aşındırıyor ve geride büyük bir kumtaşı fayı dışında hiçbir şey kalmmıyor.

Gerileme: Ortaya çıkan kanyon, şelanenin geri çekilmesiyle birlikte genişliyor. Akan sular , kumtaşındaki çatlakları yiyerek daha da genişiletiyor.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın