Volkanlar gezegenimizdeki en vahşi yerler. Dünya‘nın derinliklerine doğru iniyorlar, yeryüzünün derinliklerindeki magma ile aramızda bir köprü oluşturuyorlar. Bazıları her an patlayabiliyor. Volkanları araştıran bilim insanlarına Volkanolog deniyor. Volkanların nasıl çalıştığını ve ne zaman patlayacaklarını tespit etmek için ciddi bilimsel çalışmalar yapmak gerekiyor.
Araştırmacılar Dünya‘nın yapısı hakkında bilg sahibi olmalı, kayaların kimyasını, hava ve suda bulunan diğer kimyasallar ile nasıl tepkimeye girdiklerini bilmeliler. Aynı zamanda Dünya‘nın derinliklerinde olan hareketlere nelerin neden olduğunu da öğrenmeleri gerekiyor.
Volkanologlar Dünya‘nın dört bir yanını dolaşıp aktif volkanları inceliyor. Hayatlarının büyük bir kısmı saha araştırmaları ile geçiyor. Bu mesleğin son derece tehlikeli olduğunu söylemeye bile gerek yok.
Lavların ısısı volkana göre değişiyor ancak genelde 1,000 dereceye kadar yükseldiği biliniyor. Volkanlar aynı zamanda karbon dioksit ve kokusu çürümüş yumurtaya benzeyen sülfür gazı yayıyor ve bu gazlar nefes tıkanıklığına, hatta ölüme bile yol açabiliyor.
1991’de Japonya’da patlayan Unzen volkanı, volkanologlar Maurice Krafft, Katia Krafft ve Harry Glicken’in ölümüne neden olmuştu. Bu tür kazalar oldukça nadir gerçekleşiyor. Sönmüş veya uykuda olan volkanlar üzerinde de birçok araştırma gerçekleştiriliyor. Volkanologlar güvenli bir mesafede topladıkları verileri değerlendiriyor, örnekleri analiz ediyor ve volkanik aktiviteleri uzaktan izliyorlar.
Bunu Neden Yapıyorlar?
Patlamaları Önceden Tahmin Etmek: Volkanlar; insanlar, mülkler ve uçakları tehdit ediyor.
Geçmişi Öğrenmek: Patlamaların tarihçesini çıkarmak gezegenimizin geçmişi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.
Dünya’yı Öğrenmek: Volkanlar bize Dünya‘nın derinliklerinde neler olduğunu anlatabilir.
Kaynak: How It Works