Dünyanın en bilinen volkanı, ABD’de, Wyoming ile Montana arasındaki bir milli parkın altında huzursuz bir uyku uyuyor. Yellowstone son 2,1 milyon yıl içinde üç kez patladı ve yeryüzünde devasa yara izleri bıraktı. Bu patlamalardan en yenisinden (640.000 yıl önce gerçekleşti) geriye 2.400 kilometrekarelik bir delik kaldı. O günden beri küçük çaplı en az 80 patlama yaşandı ve volkan hala faal.
Her yıl milli park 1.000’den fazla zelzeleyle sarsılıyor ve yer hala kaynıyor, havaya su ve gaz püskürtüyor. Bölgenin analizi gösteriyor ki burada her 600.000-800.000 yılda bir büyük çaplı patlamalar gerçekleşiyor. Son büyük patlama da tam bu aralığa denk geldiği için, bir sonraki patlamanın ne zaman olacağına ilişkin bir sürü spekülasyon var. ABD Jeoloji Kurumu’na göre Yellowstone’daki bir patlama, yanardağın etrafındaki 320 kilometre çaplı alanı diz boyu küle boğabilir.
Gözlem istasyonları yaklaşan bir patlamanın işaretlerine karşı tetikteler. Günlük sarsıntıların patlama öncesinde artması, giderek şiddetlenmesi ve sıklaşması gerekiyor. Ardından yer kaymaya başlayacak, gıcırdayacak, çatlayacak ve stres altında bükülecek.
Şu anda bir süper volkan püskürmesini durdurmak için yapabileceğimiz hiçbir şey yok ama NASA’nın ilginç bir fikri var. Yellowstone bacaları yüzeye su püskürterek sıcaklık ve basınç düzeyini yükseltiyor. O yüzden, volkanın içine doğru sondaj yapmak ve kayanın içine daha fazla su pompalamak, yanardağın soğumasını sağlayabilir. Dahası, ortaya çıkan buharla da bir jeotermal elektrik santrali çalıştırılabilir. Bu henüz fikir aşamasında ve henüz acele etmek için bir sebep yok. Ulusal Park Servisi’ne göre önümüzdeki 1.000-10.000 yıl içinde patlama olması çok düşük bir olasılık.
Kaynak: How It Works