Yunus Balığı

Yunus balığı, balinalar takımının dişli balinalar alt takımı içindeki yunusgiller familyasında  sınıflanan türlerin büyük çoğunluğu ile nehir yunusları üst familyasında sınıflananların tümü için kullanılan ortak addır.

İnsanlarla yakın ilişkileri çok iyi bilinen yunuslar sosyalleşmek için hiçte zorlanmıyorlar. İnsanın en iyi dostlarından birisi olan yunus balıkları  bazı özellikleri ile ön plana çıkıyorlar.

Peki bu özellikleri neler? Yunus Balıklarının özelliklerini sizlere sıraladık.

Yunus Balığı özellikleri

Hız: Tırtak: 60 km/sa
Yaşam süresi: Katil balina: 29 yıl, Çizgili yunus: 55 – 60 yıl, Kısa Yüzgeçli Pilot Balina: 45 yıl, Pantropik benekli yunusu: 40 yıl
Kütle: Katil balina: 3.600 – 5.400 kg, Afalina: 150 – 650 kg, 
Uzunluk: Katil balina: 6 – 8 m, Afalina: 2 – 4 m, 
Gebelik süresi: Katil balina: 15 – 18 ay, Afalina: 12 ay,
katil balina
katil balina

Gelelim Bizi ilgilendiren Asıl Yunus Balığı Olan Afalina Yunus Balığına. 

Kargalar konusunda bahsetmiştik, Kargaların Yunuslar ve şenpanzelerden sonra en akıllı hayvan olduğunu belirtmiştik. Yani bu demek oluyor ki şuan en akıllı hayvanın özelliklerini okuyacaksınız.

Hafızaları Üst Düzey

The University of Chicago deniz biyologları tarafından yapılan araştırmaya göre insanlardan sonra en uzun sosyal hafızaya sahip canlılar yunuslardır. Başka yunusların seslerini çok iyi hafızalarında saklayarak 20 yıl sonra bile o ıslık hangi yunusa ait bunu bilebiliyorlar.

Hepsinin Kendine Özgü İsimleri Mevcut

Her yunus kendine özgü imza ıslıklarını oluşturuyor. Bu özellikleri ise birbirlerine kendi isimleriyle yani imzalarıyla sesleniyorlar. Ve bu isimleri 20 yıl süreyle hafızalarında tutabilirler.

Eğitimli Afalina Yunus Balığı
Eğitimli Afalina Yunus Balığı

Eğitmenine Aşık Olan Bile Var

Yunusların dil yeteneklerini ölçmek adına eğitim gerçekleştirilir. İngilizce kelimeler öğretilen yunusun eğitim sırasında eğitmenine aşık olduğu ve cinsel dürtülerinin bile harekete geçtiği tespit edilir. Bunun üzerine eğitim yarıda bırakılır ve eğitmeninden uzaklaştırılan yunus balığı intihar etmeye çalışır.

İnsanlarla iş birliği yapabiliyorlar

Balıkçılarla uzun süredir beraber çalıştıkları biliniyor. Balık sürülerinin yerlerini tespit edip ağların nereye atılacağını gösteriyorlar. Bunun üzerine ağlardan toplanan balıklardan hediyelerini alıyorlar. Avlanmak için güç sarfetmektense bu şekilde bir yöntemi yaklaşık 200 yıldır balıkçılarla birlikte uyguluyorlar.

Eğitim Yunusları Ödül İçin Farklı Yöntem Buluyorlar

Eğitim havuzlarında ödül almak için eğitilen yunus balıkları havuzdaki çöpleri çöp kutusuna attıklarında ödülü kapıyorlardı. Bir gün bir Yunus Balığı havuzdaki kağıdı parçalara ayırıp sakladı ve  ne kadar çok parça o kadar çok ödül mantığını kullandı.

Alemci Genç Yunuslar

uyusturucu kullanan afalina yunus
uyusturucu kullanan afalina yunus

BBC belgesellerinde gizli bir kamerayla genç yunuslar izleniyordu. Pufferfish (kirpi balığı ) içinde zehirli bir salgı bulunduruyor. Bunu doz olarak alan genç yunuslar bir çember oluşturuyor ve sırayla birbirlerine göndererek sırayla birer doz alıyorlar. Bu esnada sarhoşluk belirtisi gösteren yunuslar bu zehirli balığı fazla yerlerse doz aşımından ölme ihtimalleri bulunuyor. Bunu bilerek gerekli dozu alıp çemberde diğer arkadaşlarına sıralarını salıyorlar.

Kaynak: BBC, olağanüstütanıklar, laboratoryequipment.com, google

Yorum yapın