Time Lapse fotoğrafçılığı belli aralıklarla çekilen kareleri peşpeşe getirerek zamanı kontrol ediyor; dakikalar, saatler hatta aylar birkaç saniyeye sığıyor. Dünyaya farklı bir hızla bakmamızı sağlayan bu görüntüleme tekniğinin tıptan uzay bilimlerine birçok kullanım alanı da var.
‘Hareketli Time Lapse; Ekipmanlarla sabit kızak üzerinde çekilebilen fotoğraf türüdür.
Time Lapse son yıllarda popüler olmuş, birçok yerde karşımıza çıkan ama aslında fotoğrafın ilk dönemlerinden beri farklı amaçlar için kullanılan bir fotoğraf tekniğidir. Yönetmenliğini Bradley King’in yaptığı ”Time Lapse” filmde bir fotoğraf makinesi icat edilir. Bu makina 1 yıl boyunca komşularının penceresini çeker. Hergün aynı saatte bu penceriyi fotoğraflayan makine, biriktirdiği bilgilerle artık yakın geleceği tahmin etmeye başlar, bür gün sonranın fotoğrafını çeker ve o pencerede ne olacaksa o görüntüyü gösterir.
Time Lapse tam da böyle birşeydir. Geçmişi hızlandırarak farkındalığı artırır, gidişatın görülmesini ve bugünden bir sonrasının tahmin edilebilmesini sağlar. Örneğin 4.5 milyar yıllık dünyamızdaki kıtalar ve okyanuslar sürekli hareket ediyor. Okadar yavaş hareket halindeki gözle görülür düzeyde değiller. Peki ya zamanı hızlandırsaydık? işte ozaman kıtaların yürüyüşünü netlikle izleyebilirdik.
Daha kısa süreli birşey düşünelim mesela. Doların geçmişteki bütün dalgalanmalarını bir grafik üzerinde rahatlıkla hareket ettirebiliriz ve geleceği hakkında kısa tahminlerde bulunabiliriz. Biraz daha uzman olursak uzun vadeli tahminler bile çıkartabiliriz. İşte Time Lapse budur.
Time Lapse belli zaman aralıklarıyla çekilen fotoğrafların peşpeşe getirilmesiyle oluşturulan video görüntüsüdür. Time Lapse çekim tekniği zamanı hızlandırmak, kısaltmak için kullanılır. peşpeşe çekilecek fotoğrafların arasındaki süre eşit olmalıdır. Aksi halde videoda ani hızlanma ve yavaşlama olur.
Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise tüm pozlama, diyafram, ISO, renk gibi ayarların çekime başlamadan manuel ayarlanıp ilk karede ve son karede aynı olmasıdır.
Kullanıldığı yerler
Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun yıllar içinde çektiği dünya yüzeyini gösteren fotoğraflar; bir şehrin aynı noktadan günde 1 kere çekilmiş, 100 yıl önceden günümüze değişimini gösteren fotoğrafları Time Lapse’e dair en güzel fotoğraflardır.
Time Lapse görüntüleme tekniği jeoloji, astronomi ve uzay bilimleri, botanik, tıp, yapı mühendisliği, kanser araştırmaları, hücre bilimi, trafik, derin deniz araştırmaları gibi fotoğraf sanatının dışında birçok alanda kullanılır.
Kaynak: Foto Atlas